Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Pilates - μαθήματα pilates στον πολιτιστικό σύλλογο κέδρο στο περιστέρι



Εμπνευσμένο απο τον Joseph pilates, το πρόγραμμα βελτιώνει άμεσα τη σωστή στάση σώματος, την δύναμη, την ευλυγισία, την ελαστικότητα και την ισορροπία. Γίνετε πιο παραγωγικοί και βελτιώστε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Ιστορία
Το Pilates ως μέθοδος άσκησης πήρε το όνομά της από τον Γερμανό Γιόσεφ Ουμπέρτους Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates). Ο Πιλάτες γεννήθηκε στα τέλη του 1880 στο Ντίσελντορ, από μικρή ηλικία υπέφερε από άσθμα και ραχίτιδα. Αυτό τον οδήγησε στο να αφιερώσει όλη του τη ζωή στην έρευνα του ανθρώπινου σώματος με πρώτο σκοπό την ενδυνάμωσή του.
Χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία των απλών, κλασσικών και λιτών γραμμών, την οικονομία κινήσεων και την αισθητική, συντόνισε ιδανικά τις λειτουργίες του σώματος και του νου.
Ο Pilates άρχισε τα πρώτα του πειράματα, ως νοσοκόμος και φυσιοθεραπευτής, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η μέθοδός του αποδείχτηκε αποτελεσματική αφού βοήθησε τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα ενώ πολλοί απ' αυτούς βρίσκονταν σχεδόν ακινητοποιημένοι.
Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στην Αμερική και μαζί με τη σύζυγο του Clara άνοιξαν το πρώτο Pilates Studio στην Νέα Υόρκη. Αρχικά ονόμασε τη μέθοδό του "Contrology" και το ερμήνευσε ως τον πλήρη συντονισμό του σώματος, του νου και του πνεύματος. Η απόφασή του να ανοίξει το γυμναστήριό του στο ίδιο κτίριο που έδρευε το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης έδωσε την ευκαιρία στον Πιλάτες να γίνει γνωστός, κυρίως στους κύκλους των αθλητών και των καλλιτεχνών. Γνωστοί χορευτές-χορογράφοι όπως ο George Balanchine και η Martha Graham έγιναν πιστοί οπαδοί της μεθόδου και έστελναν τους μαθητές τους στον 'Uncle Joe' όπως των αποκαλούσαν, για εκπαίδευση. Ο Pilates συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να εξασκεί ο ίδιος τη μέθοδο του και να την διδάσκει, αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα για τους μαθητές του.
Μετά το θάνατό του το 1967 από ατύχημα σε ηλικία 87 ετών, άφησε στη θέση του τη γυναίκα του Clara και την Romana Kryzanowska, η οποία του είχε δώσει τον λόγο της να συνεχίσει το έργο του. Η Romana έγινε διευθύντρια του 'Pilates Studio' στη Νέα Υόρκη το 1970

Οι βασικές αρχές του Pilates
Η μέθοδός που εμπνεύστηκε ο Πιλάτες θέτει σε κίνηση ομοιόμορφα όλο το σώμα και αναπτύσσει ισορροπημένα όλους τους μυς, ακολουθώντας 6 βασικούς κανόνες:
Αναπνοή: Με τις κατάλληλες εισπνοές και εκπνοές αποβάλλεται ο μολυσμένος αέρας, οξυγονώνεται το αίμα και ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις μας, τόσο στις ασκήσεις όσο και στην καθημερινή μας ζωή.
Κέντρο: Όλη η ενέργεια για τις ασκήσεις Pilates πηγάζει από τους μυς που περιβάλλουν την κοιλιά μας και απλώνεται προς τα άκρα. Η φυσική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο μας συντονίζει τις κινήσεις και στηρίζει τη ζωή μας.
Αυτοσυγκέντρωση: Για να γυμνάσουμε το σώμα μας χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του μυαλού. Εστιάζοντας τη σκέψη μας στην περιοχή του σώματος που εκτελείται η άσκηση, μπορούμε να αντιληφθούμε πως οι μύες ανταποκρίνονται στις εντολές που παίρνουν από τον εγκέφαλο.
Έλεγχος: Με τον κατάλληλο έλεγχο και προσοχή, οι ασκήσεις γίνονται σωστά και δεν κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε. Όχι μηχανικές και απρόσεκτες κινήσεις.
Ακρίβεια: Συγκέντρωση στην ακριβή και άψογη εκτέλεση της άσκησης και όχι στον αριθμό των επαναλήψεων, διαφορετικά χάνουμε την ουσιαστική αξία της άσκησης.
Ρευστότητα: Το Pilates επικεντρώνεται στην αρμονία των κινήσεων και τη συνέχεια των ασκήσεων. Δεν υπάρχουν μεμονωμένες, γρήγορες και απότομες κινήσεις, παρά μόνο κινήσεις με ροή που σέβονται το σώμα μας


Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα 2016-2017

  
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Τηλ. 6972161639

Πολιτιστικός Σύλλογος Κέδρος - Ιβίσκου 6 και Ήβης Περιστέρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου